Scooterhusets mopedguide

Vanliga frågor och svar inför mopedköpet

På ATV Huset har vi sålt mopeder och MC-scooter i många år. Vi har över åren arbetat med en uppsjö av olika märken och modeller och kan idag stolt kalla oss experter när det kommer till mopeder. Vi har blivit utsedda till vår leverantör Köpenscooter's största återförsäljare av mopeder i Sverige och säljer man så många mopeder som vi gör varje år så får man en hel del frågor om regler, teknik och andra saker rörande mopeder. Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren för att göra det enklare för dig att välja rätt moped eller scooter för dig och dina behov. Självklart är du alltid välkommen att kontakta oss eller besöka butiken för att få svar på dina frågor eller lära dig mer!

I denna guide lär du dig mer om:

- Moped Klass 1
- Moped Klass 2
- "30-moppe"
- Scooter
- Crossmoped
- Olika tillverkare
- Försäkring
- Hjälmar och övriga tillbehör
Klass 1, Klass 2 och 30 Moppe?
Idag finns det två registreringstyper på mopeder:
Klass 1 - Även kallad Eu Moped eller Moped 45 km/h. En klass 1 moped kräver ett mopedkörkort (AM) eller ett bilkörkort för att få framföras på allmän väg, AM körkort kan man oftast ta på sin lokala körskola från 15 års ålder medans bilkörkort är från 18 år. Mopeden gör 45km/h och är ofta strypt elektroniskt samt får framföras på alla allmänna vägar, dock ej motorväg eller motortrafikled. En moped klass 1 får inte framföras på cykelbanor. Mopeden har en registreringsskyllt i MC format och har registreringshandlingar precis som en vanlig bil eller mc.
Klass 2 - Moped klass två kan man kalla den nya "30 moppen", den får framföras utan körkort om föraren fyllt 15 år innan den 1 oktober 2009, är föraren fyllda 15 år efter 1 oktober 2009 krävs ett förarbevis som är en enklare kurs du går hos din lokala körskola. Mopeden är strypt till 25 km/h och får förutom på allmän väg (dock ej motorväg eller motortrafikled) även framföras på cykelbanor. Mopeden saknar registreringsskylt och registreringsnummer, mopedens identifikationsnummer är det 17 siffror och bokstäver långa numret som står instansat på ramen på mopeden, detta används för att på köpkvittot knyta ägaren till mopeden samt försäkra mopeden.
30 Mopeden - Förr i tiden fanns även den s.k. "30 moppen". Så kallade "30 mopeder" tillverkas inte längre nya men finns fortfarande kvar i viss mån på begagnatmarknaden, dessa mopeder saknar registreringsskylt och går under samma regler som moped klass 2.
Mopedtyper
Det finns huvudsakligen två olika modeller av moped idag, Scooter eller Cross/Supermotardmoped
Scooter - Scootermopederna har under de senare åren blivit allt mer populära bland både tjejer och killar som vill ha ett enkelt och lättkört fordon och står idag för 90% av vår försäljning av mopeder. Fördelarna med en scootermoped är dels att de är så lättkörda, med den automatiska växellådan blir accelerationen bättre än en manuellt växlad moped och gör att det enda du behöver tänka på är att gasa och bromsa (och hålla uppsikt på trafiken såklart!) dels att du har goda förvaringsmöjligheter under den bekväma sadeln samt att du mycket enkelt kliver av och på en scootermodell jämfört med de ofta lite högre crossmodellerna.
Scooter
Cross / Supermotard Moped - Crossmopeden är en annan typ av moped som påminner om motocrosscyklarna man kör på banor, denna typ av mopeder är oftast manuellt växlade med koppling på styret och en femväxlad växellåda. Crossmopederna har oftast mycket större hjul än en scooter och har en annorlunda körställning som passar framförallt den som är lite längre. De senare åren har crossmopederna fått sällskap av de s.k. Supermotard modellerna som är en nästan exakt likadan moped men med släta hjul för asfalt istället för grova däck för grusvägar och offroad körning. Supermotard modellerna är oftast exakt samma som crossmodellen i grund och botten och den enda skillnaden är storleken och utseendet på däcken och fälgarna.
Cross
Olika märken och "Kinamopeder"
Idag finns det en uppsjö av märken och modeller av moped och scooter och på ATV Huset har vi under åren sålt en mängd olika mopeder från olika tillverkare. Idag har vi valt ut noggrant de leverantörer vi arbetar med då vi vet med säkerhet att de står för sina garantier samt kan tillhandahålla reservdelar, tillbehör och service för att vi som butik skall kunna förse våra kunder med service på sina mopeder under lång tid framöver.

Det absolut viktigaste att tänka på när man kollar på en ny moped eller scooter är att se till att det finns en stark leverantör bakom märket som tillhandahåller reservdelar och står för garantier samt tillhandahåller service om något händer. Vi arbetar idag med Sveriges största leverantör av mopeder - Köpenscooter.nu som har Baotian och Kymco samt Jofrab med Rieju Crossmopeder och KGK Motor som har bland annat Quadro Mc Scooter, alla dessa leverantörer har många år i branchen.

Så innan du beslutar dig för att köpa billigast möjliga moped, se till att handlaren du köper av har en stark leverantör i ryggen, det kan vara värt mycket i slutändan!

Vi har idag följande märken i vårt sortiment
Quadro - Italienska MC Scooter med tre eller fler hjul, körs på bil eller mc körkort. Quadro modellerna vi säljer importeras av KGK Motor som är ett stort bolag beläget i Sollentuna, bland KGK's varumärken hittar vi bland annat Suzuki MC, ATV och Marin, Arctic Cat ATV och Snöskoter samt kända varumärken som Hella och NGK. Ett grymt stort och väletablerat företag med många år i branschen.
Rieju - Spanska Rieju tillverkar cross och supermotardmopeder och saluförs idag av oss genom den Svenska importören Jofrab, Jofrab har funnits i branchen sedan 1978 och har således stor kunnskap inom området. Rieju cross och supermotardmodeller är alla tillverkade av högsta kvalitet med den senaste tekniken för att säkerställa en mycket konkurrenskraftig maskin.
Kymco - Taiwans största producent av motorfordon med en tillverkning av över en halv miljon fordon per år för export världen över. Kymco Taiwan licensyillverkar bland anant motorcyklar och motorer för kända märken som BMW, Kawasaki och KTM. Kymco mopeder och MC Scooter håller alla mycket hög kvalitet med mycket bra materialval och precision i tillverkningen, man känner stor skillnad på en Kymco moped och en billigare moped bara man provsitter den då mer tid och pengar har lagts ned vid tillverkningen. En Kymco moped är ett utmärkt val för dig som letar efter en moped i den mellersta prisklassen men som inte vill tumma på kvalitet, användarvänlighet eller pålitlighet. Ett av de vanligaste valen för våra pendlar kunder som skall ta sig fram och tillbaka till jobbet varje dag.
Baotian och skillanden mellan kina tillverkad moped och "kinamoppe" - Baotian är förvisso den billigaste mopeden i vårt sortiment och tillverkad i Kina men är inte att förväxla med s.k "Kina moppar" då leverantören bakom Baotian i Sverige ställer mycket hårda kvalitetskrav på mopederna som tillverkas och har egen personal på plats i fabriken under produktion som säkerställer att kvalitetskraven följs och kan således stå för riktiga garantier.

Baotian har sålts i Sverige sedan 2004 av den officiella importören Köpenscooter.nu och har vuxit till att bli Sveriges mest sålda moped år efter år. Det finns däremot många mopeder som utger sig från att vara Baotian mopeder som egentligen inte är det, de enda mopederna som får ha varumärket "Baotian" är de som tillverkas på uppdrag av den Svenska importören men fabriken i Kina producerar även liknande mopeder som ofta säljs i mindre upplagor av mindre handlare eller fås på köpet när man köper en stavmixer på någon elektronikkedja, även om dessa mopeder i stort sett ser likadana ut som en Baotian i vårt sortiment skiljer sig dessa oftast kvalitetsmässigt från de officiella Baotian mopederna. Skillnaden på en "riktigt" producerad Baotian moped är att komponenter är av högre kvalitet används, tex NGK tändstift och Yuasa batterier samt att mer pengar läggs på monteringen vilket gör att dessa mopeder mer sällan går sönder eller får konstiga fel.

En Baotian Moped passar dig som söker ett billigt men ändå pålitligt transportfordon eller för dig som nyss tagit mopedkörkort och vill ha en prisvärd Scooter att susa fram och tillbaka till skolan med. Alla våra Baotian mopeder kommer med 2års funktionsgaranti och 5års motorgaranti och vi tillhadahåller alla tillbehör och reservdelar till samtliga Baotian modeller vi sålt genom åren.
Försäkring
Till alla motorfordon som framförs på allmän väg krävs en trafikförsäkring, detta gäller alla mopedmodeller både klass 1 och 2.
Vad behöver man köpa till?
Det finns några tillbehör som är direkt növändiga för dig som skall börja köra moped och några som bara gör livet lite enklare eller bekvämare.
Nödvändigt
Hjälm - Det är lag på att ha en godkänd hjälm när du kör moped i Sverige oavsett klass. En bra och godkänd mopedhjälm som skyddar hela ansiktet kostar från ca 700:- och upp. Tänk på att även en eventuell passagerare måste ha en godkänd hjälm (för riktigt små barn som skjutsas är cykel, hockey eller liknande hjälm godkänd). Alla hjälmar vi säljer är godkända för moped och MC Scooter.
Smart
Lås - Är din moped helförsäkrad kräver försäkringsbolaget att du låser den med ett klass 2 eller 3 lås. En kätting och hänglås runt hjulet fungerar på de flesta scooter modeller och är ett godkänt sätt att låsa fast din moped på. Ett smartare sätt att låsa fast mopeden på är däremot genom hjulet till en stolpe eller cykelställ, då blir det svårare att bära bort mopeden och bryta upp låset på en lugn plats. Oavsett om du har mopeden helförsäkrad eller ej är det en bra idé att låsa fast mopeden då vissa modeller kan vara ganska stöldbegärliga.

Kapell - Ett mopedkapell är ett billigt sätt att skydda din moped mot väder och vind samtidigt som det faktiskt visa sig minska stöldrisken då en moped under ett kapell inte drar blickar till sig lika mycket som utan.

Batteriladdare - Batterierna på dagens mopeder är mycket små, kör du mopeden mer än en halvtimme i sträck om dagen laddas batteriet när du kör och det håller då sig själv fräscht. Kör du kortare sträckor ofta eller har mopeden förvarad långa perioder måste en batteriladdare användas för att underhållsladda batteriet. En smart batteriladdare som du bara kopplar in och slipper tänka på kostar ca 400:- och kan spara dig många arga mornar när du måste kicka igång mopeden eller batteribyte varje vår.

Praktiskt
Packbox - Med en packbox monterad bak på lastracket på din moped, de flesta mopeder har detta, en liten platta längst bak avsedd för just en packbox eller liknande, underlättar du förvaring av t.e.x. hjälm, lås eller en jacka. De flesta scootermopeder på marknaden har idag ett lite för litet sadelfack vilket gör att en normalstor hjälm inte ryms under sadeln, har du en packbox bak kan du enkelt förvara hjälmen torrt och säkert på mopeden när den står parkerad.
Gött
Vindruta - Gör mopedfärden bekvämare då du slipper fartvinden i ansiktet och hjälper även mot regnpisk i ansiktet

Benvärmare - Grymt bekväm "filt" som du spänner runt magen, skyddar ben och midja mot kyla, fartvind och regn.