Scooterhusets guide till elmopeder

Lär dig mer om elmopeder och få svar på vanliga frågor

En elmoped har bättre acceleration, är tyst, klimatsmart, prisvärd, enkel att ladda och kräver minimalt med service och underhåll. Med lång räckvidd och möjlighet att ta med och ladda batteriet inomhus har elmopeden blivit det naturliga valet för pendlare. I denna guide svarar vi på vanliga frågor kring elmopeder.

I denna guide lär du dig mer om bland annat:

- Moped Klass 1 och Klass 2
- Laddning av elmoped
- Underhåll och livslängd på batterier
- Smartphone-app till elmoped
- Hur långt kan jag köra på en laddning?
- Service
- Reparation
- Batteristorlek
Varför elmoped?
Vi såg tidigt elmotorns fördelar i bättre acceleration, tyst gång och att den är klimatsmart, men genombrottet har låtit vänta på sig. Med dagens batteri och motorteknik har elmopeden fått ett otroligt genombrott och står idag för huvuddelen av de mopeder vi säljer.

Vi menar att mopeder som t.ex. NIU och Super Soco inte bara gjort elmopeden till ett alternativ utan till ett bättre alternativ än mopeder med förbränningsmotor. NIU och Super Soco ligger i framkanten av utvecklingen av mopeder och de använder bara premiumkomponenter från Bosch, Panasonic/Samsung och LG.

Vi på Scooterhuset/Atvhuset har sålt elmopeder sedan 2009 och kan skryta med att vi troligtvis har störst erfarenhet av just elmopeder. Vi har idag ett av Sveriges största utbud av modeller och vi är auktoriserad av världens två största varumärken inom elmopeder. Vi har genom åren sålt diverse olika varumärken men har i ovanstående varumärken hittat rätt gällande kvalitet och bra seriösa tillverkare som lämnar bra garantier.
Frågor & Svar
Nedan har vi sammanställt en guide med frågor och svar för dig som är intresserad av elmoped som vi hoppas kan bidra med att svara på dina frågor om elmopeder.
Bild 1 - Klass 1 2
Bild 2 - laddaelmoped
Bild 3 - tid-ladda
Bild 4 - batteri-tamed
1. Vilka klasser finns det?
Vi har både klass 1 och klass 2 mopeder som el. Klass 1 går i 45km/h och klass 2 i 25km/h.
2. Hur laddar jag?
Du laddar mopeden med den medföljande laddaren. Du kopplar in laddaren i ett vanligt vägguttag och sticker sedan in laddkabeln i uttaget på elmopeden eller så sätter du kabeln rätt in i batteriet.

Använda bara laddaren som följer med fordonet.
3. Hur lång tid tar det att ladda?
Det beror på hur mycket laddning som finns kvar i batteriet men det brukar ligga mellan 1-6 timmar. Det är kanske sällan man kör batteriet helt tomt, som längst tid är bara när batteriet är helt tomt. Från 0-80% brukar gå ganska snabbt, Det är sista 20% som brukar ta längre tid.
4. Kan jag ta ut batteriet?
På alla modeller vi säljer så kan du ta ut batteriet. Det kan vara bra ifall du vill ladda inne och mopeden står kvar ute. Skall du ta ut batteriet ofta så bör du tänka på att ta en modell där den går snabbt och enkelt att plocka ut det. Fråga oss så berättar vi mer.
Bild 5 - livstid-batteri-1
Bild 6 - livstid-batteri
Bild 7 - ladda-ute
Bild 8 - bms
5. Vad är det för livslängd på ett batteri?
Det är svårt att säga en exakt livslängd på ett batteri. Batterierna i våra mopeder har litium celler, alltså en batterityp som är byggd för att laddas upp och ur regelbundet. Det är samma typ som sitter i elbilar som exempelvis Tesla eller Nissan Leaf.

När batteriet åldras så kommer det att tappa kapacitet. Allt eftersom året går tappar man ett antal procent i kapacitet. Detta är oftast inget problem om du från början har en kapacitet på 6-8 mil när det är nytt. Då kommer du i framtiden ha kapacitet kvar för dina dagliga turer.
6. Behöver jag ladda varje dag?
Nej du behöver inte ladda varje dag, du laddar när du behöver. Du skall dock inte lämna mopeden med 0% kapacitet en längre tid för då kan batteriet skadas eller gå sönder. Ladda regelbundet när det funkar i din vardag. Varje dag, varannan eller en gång per vecka, du bestämmer.
7. Kan jag ladda mopeden ute?
Ja du kan ladda mopeden ute, men den måste skyddas från regn, då laddaren inte är vattentålig. Du kan heller inte ladda elmopeden när det är minusgrader.

I batteriets BMS (Battery management system / inbyggd dator som har koll på laddning) så finns en temperaturgivare som gör att batteriet inte laddas om det är minusgrader eftersom det är skadligt för batteriet. Om det är minusgrader där mopeden står kan du ta in batteriet och ladda inne där det är varmt.

Men elbilar kan man ladda i minus, varför inte moped? Elbilar är mer avancerade och där värms först batteriet upp till rätt temperatur innan laddning startas.
8. BMS (Battery management system)
BMS är den del i elmopedens batteri som håller kolla på batteriet och dess laddning. Den ser till så att alla celler i batteriet har rätt spänningsnivå och att laddningen sker optimalt.
Bild 9 - batteri-kostnad
Bild 10 - app-elmoped
Bild 11 - motor-elmoped
Bild 12 - passagerare
9. Vad kostar ett extra batteri?
Batterier kostar runt 9000-10000kr per styck. Det beror på att i batteriet sitter det även de komponenter som sköter om laddning, så kallat BMS. Även att själva förpackningen för batteriet är speciellt anpassat för modellen, det gör att batterierna är förhållandevis dyra.

Det finns idag ingen marknad för batteri som reservdel, det gör att priserna är något högre nu i början. Om några år spår vi att priserna kommer att gå ned. Själva batteriets celler är dock uppbyggda på vanliga standard celler som finns i elbilar m.m. och priser på dessa pressas ned hela tiden..
10. App eller inte?
Till vissa modeller som vi säljer från NIU kan man ladda ned en app till sin smartphone. Appen kopplar du sedan ihop med mopeden och där i kan du se batteristatus, vart mopeden står parkerad, du får meddelande om larmet skulle gå och du kan se hur mycket du kört över en tidsperiod bland annat. Sitt i soffan hemma och se om du satt mopeden på laddning o.s.v.
11. Vart sitter motorn?
Motorn sitter i bakhjulet och driver mopeden framåt. Fördelen med elmoped är att det är mycket färre rörliga delar än en bensinmoped vilket gör att de kräver mindre service och mindre risk att någon krånglar.
12. Får man skjutsa?
Du får skjutsa på de flesta el-mopeder vi säljer. Vissa mopeder är bättre än andra då vissa modeller är utrustade med fotpinnar för passageraren det gör det mycket smidigare att skjutsa med din elmoped.
Bild 13 - besiktning
Bild 14 - kostar-1
Bild 15 - forsakring
Bild 16 - serva
13. Krävs det besiktning?
Elmopeder eller alla EU mopeder behövs inte besiktigas.
14. Skatt?
Det är ingen skatt på EU mopeder eller klass 2 mopeder.
15. Försäkring behövs det?
I Sverige krävs det minimum en trafikförsäkring för att få köra moped. Då täcker den skador på tredje part. Den täcker inga kostader på ditt efter fordon. Har du en halvförsäkring omfattar försäkringen även stöld men du har fortfarande inte skydd mot omkullkörning och vagnsskada.

Har du däremot din elmoped helförsäkrad så omfattar den trafik, stöld, brand och skada. Hör med ditt försäkringsbolag om du har frågor. Det ingår inte någon vagnskada i köpet så om du vill ha försäkring för vagnskada så måste du teckna en helförsäkring på ditt fordon.
16. Behöver de servas?
Fördelen med elmoped är att de kräver väldigt lite service. Vi brukar säga att service är ungefär som en cykel service, vi gör en säkerhetskontroll av bromsar, belysning m.m. samt kontrollerar mopeden enligt service schema.

Vi uppdaterar även programvaran i elmopeden till den senaste versionen. För att du skall få ett trafiksäkert fordon rekommenderar vi er att utföra service enligt föreskriven serviceintervall.
Bild 17 - lithium-batteri
Bild 18 - leveranstid-elmoped
Bild 19 - finnans-1-elmopedguide
Bild 20 - bestalla-moped-elguide
17. Vad är det för batterityp?
De mopeder vi säljer har litium batterier, denna typ vet vi av erfarenhet fungerar bäst. Det finns mopeder med andra typer på marknaden, bland annat blybatterier. Dock har du en mycket sämre kapacitet och en mycket kortare livslängd. Dessa typer av mopeder har vi valt att inte sälja.
18. Hur snabb leverans är det på en elmoped?
Vi har normalt sett alla de populärare elmopederna i lager för snabb leverans i butik. Dock har vi ibland leveranstid eftersom efterfrågan är väldigt hög i vissa perioder. Så var ute i god tid ifall du skall köpa moped och ha den till ett visst datum, en födelsedag eller liknande.
19. Kan man delbetala mopeden?
Ja, vi erbjuder massor av finansierings alternativ av elmopeder. Santander, Wasakredit och Klarna. Läs mer på vår sida.
20. Hur beställer man?
Ring, maila eller besök oss. Du kan även lägga order i webshop.
Bild 21 - provkor
Bild 22 - reparation-elmoped
Bild 23 - r_ckvidd-elmoped
Bild 24 - olika-pris-elmoped
21. Får man provköra?
Vi har ett stort antal av elmopeder i butik som du kan provköra som du är välkommen att testa så att du vet att du valt rätt.
22. Reparerar och gör ni försäkrings arbeten på elmopeder?
Ja vi utför alla slags arbeten på elmopeder som vi säljer. Vi tar dock inte emot elmopeder som vi inte säljer, köper du elmoped av oss har du förtur till verkstads arbete.
23. Hur långt kommer jag med en elmoped?
Det beror lite på vilken modell du har. Varje moped har olika kapacitet, se i specifikationerna för respektive modell så ser du. Det brukar vara mellan 40-80km.
24. Varför kostar elmopeder så olika?
Det beror på vilka komponenter som man använder i tillverkningen, flera av vår modeller har kvalitets komponenter från exempelvis Bosch. En stor kostnad i mopeden är även batteriet som ingår i köpet och batteriets kapacitet avspeglar sig i priset. Ju fler watt timmar batteriet har desto dyrare är det, det innebär även att du får en högre kapacitet ju högre watt timmar du har.

Det är lätt att luras av antal Ah och volt. Grunden är att antalet watt timmar skall vara högt. Det får du genom att multiplicera antal volt med Ah. Exempelvis så har Niu M+ 48V och 42Ah det blir 2016 watt timmar. Ser man på andra mopeder på marknaden så kan de ha 60V och 20Ah då blir det bara 1200 watt timmar, vilket gör att du får ett mycket sämre batteri och räckvidd, därav blir det billigare.
Bild 25 - batteri-strlk-elmoped
Bild 26 - Fråga
Bild 26 - Fråga
Bild 26 - Fråga
25. Hur stort batteri skall du ha?
Det beror hur lång du skall åka. Vi rekommenderar att du har ett batteri så att du klarar dig med god marginal för daglig körning. Tänk på att ett batteri med 80km räckvidd kanske är nere på 60km om du kör aktivt med mycket start och stopp eftersom det är i acceleration och backar som kapaciteten förbrukas mest.

Kör du sedan på vintern och det är kallt så kommer du tappa någon mil till. Har du från början valt en billig elmoped så kanske kapaciteten inte räcker till. Därför rekommenderar vi att man köper en Niu eller Super SOCO då vet du att du får en moped med hög kapacitet.
Kommer snart
Har du andra frågor? Tveka inte att kontakta oss eller komma in och prata med oss i butiken!
Kommer snart
Har du andra frågor? Tveka inte att kontakta oss eller komma in och prata med oss i butiken!
Kommer snart
Har du andra frågor? Tveka inte att kontakta oss eller komma in och prata med oss i butiken!
Bild 1 - Klass 1 2
1. Vilka klasser finns det?
Vi har både klass 1 och klass 2 mopeder som el. Klass 1 går i 45km/h och klass 2 i 25km/h.
Bild 2 - laddaelmoped
2. Hur laddar jag?
Du laddar mopeden med den medföljande laddaren. Du kopplar in laddaren i ett vanligt vägguttag och sticker sedan in laddkabeln i uttaget på elmopeden eller så sätter du kabeln rätt in i batteriet.

Använda bara laddaren som följer med fordonet.
Bild 3 - tid-ladda
3. Hur lång tid tar det att ladda?
Det beror på hur mycket laddning som finns kvar i batteriet men det brukar ligga mellan 1-6 timmar. Det är kanske sällan man kör batteriet helt tomt, som längst tid är bara när batteriet är helt tomt. Från 0-80% brukar gå ganska snabbt, Det är sista 20% som brukar ta längre tid.
Bild 4 - batteri-tamed
4. Kan jag ta ut batteriet?
På alla modeller vi säljer så kan du ta ut batteriet. Det kan vara bra ifall du vill ladda inne och mopeden står kvar ute. Skall du ta ut batteriet ofta så bör du tänka på att ta en modell där den går snabbt och enkelt att plocka ut det. Fråga oss så berättar vi mer.
Bild 5 - livstid-batteri-1
5. Vad är det för livslängd på ett batteri?
Det är svårt att säga en exakt livslängd på ett batteri. Batterierna i våra mopeder har litium celler, alltså en batterityp som är byggd för att laddas upp och ur regelbundet. Det är samma typ som sitter i elbilar som exempelvis Tesla eller Nissan Leaf.

När batteriet åldras så kommer det att tappa kapacitet. Allt eftersom året går tappar man ett antal procent i kapacitet. Detta är oftast inget problem om du från början har en kapacitet på 6-8 mil när det är nytt. Då kommer du i framtiden ha kapacitet kvar för dina dagliga turer.
Bild 6 - livstid-batteri
6. Behöver jag ladda varje dag?
Nej du behöver inte ladda varje dag, du laddar när du behöver. Du skall dock inte lämna mopeden med 0% kapacitet en längre tid för då kan batteriet skadas eller gå sönder. Ladda regelbundet när det funkar i din vardag. Varje dag, varannan eller en gång per vecka, du bestämmer.
Bild 7 - ladda-ute
7. Kan jag ladda mopeden ute?
Ja du kan ladda mopeden ute, men den måste skyddas från regn, då laddaren inte är vattentålig. Du kan heller inte ladda elmopeden när det är minusgrader.

I batteriets BMS (Battery management system / inbyggd dator som har koll på laddning) så finns en temperaturgivare som gör att batteriet inte laddas om det är minusgrader eftersom det är skadligt för batteriet. Om det är minusgrader där mopeden står kan du ta in batteriet och ladda inne där det är varmt.

Men elbilar kan man ladda i minus, varför inte moped? Elbilar är mer avancerade och där värms först batteriet upp till rätt temperatur innan laddning startas.
Bild 8 - bms
8. BMS (Battery management system)
BMS är den del i elmopedens batteri som håller kolla på batteriet och dess laddning. Den ser till så att alla celler i batteriet har rätt spänningsnivå och att laddningen sker optimalt.
Bild 9 - batteri-kostnad
9. Vad kostar ett extra batteri?
Batterier kostar runt 9000-10000kr per styck. Det beror på att i batteriet sitter det även de komponenter som sköter om laddning, så kallat BMS. Även att själva förpackningen för batteriet är speciellt anpassat för modellen, det gör att batterierna är förhållandevis dyra.

Det finns idag ingen marknad för batteri som reservdel, det gör att priserna är något högre nu i början. Om några år spår vi att priserna kommer att gå ned. Själva batteriets celler är dock uppbyggda på vanliga standard celler som finns i elbilar m.m. och priser på dessa pressas ned hela tiden..
Bild 10 - app-elmoped
10. App eller inte?
Till vissa modeller som vi säljer från NIU kan man ladda ned en app till sin smartphone. Appen kopplar du sedan ihop med mopeden och där i kan du se batteristatus, vart mopeden står parkerad, du får meddelande om larmet skulle gå och du kan se hur mycket du kört över en tidsperiod bland annat. Sitt i soffan hemma och se om du satt mopeden på laddning o.s.v.
Bild 11 - motor-elmoped
11. Vart sitter motorn?
Motorn sitter i bakhjulet och driver mopeden framåt. Fördelen med elmoped är att det är mycket färre rörliga delar än en bensinmoped vilket gör att de kräver mindre service och mindre risk att någon krånglar.
Bild 12 - passagerare
12. Får man skjutsa?
Du får skjutsa på de flesta el-mopeder vi säljer. Vissa mopeder är bättre än andra då vissa modeller är utrustade med fotpinnar för passageraren det gör det mycket smidigare att skjutsa med din elmoped.
Bild 13 - besiktning
13. Krävs det besiktning?
Elmopeder eller alla EU mopeder behövs inte besiktigas.
Bild 14 - kostar-1
14. Skatt?
Det är ingen skatt på EU mopeder eller klass 2 mopeder.
Bild 15 - forsakring
15. Försäkring behövs det?
I Sverige krävs det minimum en trafikförsäkring för att få köra moped. Då täcker den skador på tredje part. Den täcker inga kostader på ditt efter fordon. Har du en halvförsäkring omfattar försäkringen även stöld men du har fortfarande inte skydd mot omkullkörning och vagnsskada.

Har du däremot din elmoped helförsäkrad så omfattar den trafik, stöld, brand och skada. Hör med ditt försäkringsbolag om du har frågor. Det ingår inte någon vagnskada i köpet så om du vill ha försäkring för vagnskada så måste du teckna en helförsäkring på ditt fordon.
Bild 16 - serva
16. Behöver de servas?
Fördelen med elmoped är att de kräver väldigt lite service. Vi brukar säga att service är ungefär som en cykel service, vi gör en säkerhets kontroll av bromsar, belysning m.m. samt kontrollerar mopeden enligt service schema.

Vi uppdaterar även programvaran i elmopeden till den senaste versionen. För att du skall få ett trafiksäkert fordon rekommenderar vi er att utföra service enligt föreskriven serviceintervall.
Bild 17 - lithium-batteri
17. Vad är det för batterityp?
De mopeder vi säljer har litium batterier, denna typ vet vi av erfarenhet fungerar bäst. Det finns mopeder med andra typer på marknaden, bland annat blybatterier. Dock har du en mycket sämre kapacitet och en mycket kortare livslängd. Dessa typer av mopeder har vi valt att inte sälja.
Bild 18 - leveranstid-elmoped
18. Hur snabb leverans är det på en elmoped?
Vi har normalt sett alla de populärare elmopederna i lager för snabb leverans i butik. Dock har vi ibland leveranstid eftersom efterfrågan är väldigt hög i vissa perioder. Så var ute i god tid ifall du skall köpa moped och ha den till ett visst datum, en födelsedag eller liknande.
Bild 19 - finnans-1-elmopedguide
19. Kan man delbetala mopeden?
Ja, vi erbjuder massor av finansierings alternativ av elmopeder. Santander, Wasakredit och Klarna. Läs mer på vår sida.
Bild 20 - bestalla-moped-elguide
20. Hur beställer man?
Ring, maila eller besök oss. Du kan även lägga order i webshop.
Bild 21 - provkor
21. Får man provköra?
Vi har ett stort antal av elmopeder i butik som du kan provköra som du är välkommen att testa så att du vet att du valt rätt.
Bild 22 - reparation-elmoped
22. Reparerar och gör ni försäkringsarbeten på elmopeder?
Ja vi utför alla slags arbeten på elmopeder som vi säljer. Vi tar dock inte emot elmopeder som vi inte säljer, köper du elmoped av oss har du förtur till verkstads arbete.
Bild 23 - r_ckvidd-elmoped
23. Hur långt kommer jag med en elmoped?
Det beror lite på vilken modell du har. Varje moped har olika kapacitet, se i specifikationerna för respektive modell så ser du. Det brukar vara mellan 40-80km.
Bild 24 - olika-pris-elmoped
24. Varför kostar elmopeder så olika?
Det beror på vilka komponenter som man använder i tillverkningen, flera av vår modeller har kvalitets komponenter från exempelvis Bosch. En stor kostnad i mopeden är även batteriet som ingår i köpet och batteriets kapacitet avspeglar sig i priset. Ju fler watt timmar batteriet har desto dyrare är det, det innebär även att du får en högre kapacitet ju högre watt timmar du har.

Det är lätt att luras av antal Ah och volt. Grunden är att antalet watt timmar skall vara högt. Det får du genom att multiplicera antal volt med Ah. Exempelvis så har Niu M+ 48V och 42Ah det blir 2016 watt timmar. Ser man på andra mopeder på marknaden så kan de ha 60V och 20Ah då blir det bara 1200 watt timmar, vilket gör att du får ett mycket sämre batteri och räckvidd, därav blir det billigare.
Bild 25 - batteri-strlk-elmoped
25. Hur stort batteri skall du ha?
Det beror hur lång du skall åka. Vi rekommenderar att du har ett batteri så att du klarar dig med god marginal för daglig körning. Tänk på att ett batteri med 80km räckvidd kanske är nere på 60km om du kör aktivt med mycket start och stopp eftersom det är i acceleration och backar som kapaciteten förbrukas mest.

Kör du sedan på vintern och det är kallt så kommer du tappa någon mil till. Har du från början valt en billig elmoped så kanske kapaciteten inte räcker till. Därför rekommenderar vi att man köper en Niu eller Super SOCO då vet du att du får en moped med hög kapacitet.
Övriga frågor
Tveka inte att kontakta oss eller komma in till butiken vid frågor eller funderingar!